Zanim coś zrobisz – zrób kawę!

Fot. Radio Fiat

Sypana, rozpuszczalna, z ekspresu, a może mrożona? Do wyboru mamy intensywne Espresso, kremowe Cappuccino, stylowe Latte Macchiato, albo klasyczną małą czarną… I nie, nie jest to reklama kawy, a zachęta, aby posłuchać radia Fiat z kubkiem lub filiżanką swojego ulubionego napoju.

29 września obchodzimy bowiem Międzynarodowy Dzień Kawy. W Europie kawa pojawiła się na przełomie XVI i XVII wieku. Źródła historyczne podają, że jako pierwszy miał okazję ją spróbować papież Klemens VIII. Obok herbaty bez wątpienia kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Mało kto jednak wie, że w większości dostępnych na rynku produktów, kawę dzielimy na dwa dominujące gatunki: arabicę i robustę. Jak się okazuje, ta druga odmiana oddziałuje na nas bardziej.

– Robusta posiada w 100 gramach dwa razy więcej kofeiny, niż arabica. To powoduje, że automatycznie kawa jest bardziej pobudzająca. Musimy sobie uświadomić, że po wypiciu czystej kawy pobudzenie następuje na ok. 15-30 minut. Później powoduje ono obniżenie ciśnienia. Nasze przeświadczenie o tym, że kawa powoduje problem, nawet u osób z wysokim ciśnieniem jest błędne. Odważę się powiedzieć, że kawa po wcześniejszym podbiciu ciśnienia powoduje jej regulację w organizmie – wyjaśnił Jacek Matyjewicz, znawca i właściciel jednego z częstochowskich sklepów specjalizujących się w sprzedaży przeróżnych kaw, herbat oraz przypraw.

Z kawą jest jak z gustem – każdy ma swój preferowany. Mowa zarówno o samym napoju, jak i sposobie jego kosztowania. Poza oczywistymi walorami smakowymi kawa spożywana w odpowiednich ilościach jest po prostu zdrowa.

– Kawa zapobiega różnym mutacjom i działa antykancerogennie. Sprzyja naszemu organizmowi. Przez zawartość kofeiny może jednak pobudzić aż za bardzo. Odczujemy to np. poprzez kołatanie serca. Dzięki regularnemu piciu kawy możemy zapobiegać chorobie Alzheimera. Dwie-trzy filiżanki kawy dziennie to odpowiednia ilość – zapewniała dietetyk, Monika Przystalska.

Kawa działa pobudzająco oraz przeciwmiażdżycowo. Ponadto wykazuje właściwości regenerujące wątrobę. Należy jednak pamiętać, że wypijana w nadmiernych ilościach może powodować niedobory magnezu oraz niektórych witamin.

BNO

Skip to content