Uczniowie częstochowskich szkół podstawowych oraz tych spoza rejonu miasta uczestniczyli w kolejnej edycji konkursu „Zdrowie na talerzu”. Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach programu edukacyjnego prowadzonego przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Częstochowie we współpracy z Urzędem Miasta.

Konkurs odbył się w częstochowskim Zespole Szkół Gastronomicznych, gdzie przez dwa dni młodzież próbowała swoich sił w tworzeniu kolejnych potraw. Celem inicjatywy było promowanie świadomego wyboru zdrowych produktów żywieniowych oraz wykorzystywania ich w życiu codziennym. Więcej na ten temat mówi rzecznik częstochowskiego sanepidu, Edyta Kapelka:

Wszystkie nasze działania skupiają się na zdrowym odżywianiu, dobrej kondycji i ekologii. Chcemy, aby ludzie potrafili rozpoznać, co jest zdrowe. Konkurs jest dwuetapowy. W pierwszym etapie zmagań, uczestnicy mieli za zadanie opracować przepis, który wpisywać się będzie w zasady zdrowego żywienia. Po weryfikacji przepisu, pora na ich wykonanie. Spośród konkursowych dań wyłonione zostanie najlepsze.

Jak dodaje Arkadiusz Maślanka, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych – konkurs „Zdrowie na talerzu” wpisał się do kalendarza imprez szkolnych, jako ważne wydarzenie edukujące młode pokolenie w sprawach racjonalnego żywienia:

Wcześniej organizowano konkursy, które miały podobny cel – propagowanie zdrowego życia. Pomimo przerwy spowodowanej pandemią, już od kilku lat realizujemy ten projekt. Łączymy przyjemne z pożytecznym. W tym konkursie uczestniczą również pracownicy Urzędu Miasta oraz Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Częstochowie.

Młodzi kucharze wykazali się profesjonalizmem w kuchni oraz umiejętnością pracy pod presją czasu. Laureatom konkursu gratulujemy sukcesu i życzymy dalszego rozwoju w świecie kulinarnym.

Galeria: fot. Radio Fiat

„Zdrowie na talerzu” w Gastronomiku

Skip to content