Zespół Szkół Gastronomicznych po raz kolejny stał się areną popisów kulinarnych młodzieży. Tym razem kuchenny bój stoczyły ze sobą duety częstochowskich szkół podstawowych. Konkurs kulinarny „Zdrowie na talerzu” zorganizowała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przy współpracy z Zespołem ds. Prawidłowego odżywiania przy Urzędzie Miasta i z częstochowskim gastronomikiem. W jury zasiadła komisja składająca się z pracowników szkoły i częstochowskiego Sanepidu. Dyrektorka placówki, Elżbieta Beska, przyznała przed ogłoszeniem zwycięzców, że wyłonienie jednego wygranego nie będzie prostym zadaniem:
– Komisja mówiła, że mamy bardzo wysoki poziom i będą mieli problem z werdyktem i z wyróżnieniem tych najlepszych zespołów. Wszystko odbywa się zgodnie z zasadami. Dobrze jak uczniowie mają świadomość czym jest zdrowe odżywianie już od szkoły podstawowej. Nawet przygotowanie się do takiego konkursu wymaga wiedzy i umiejętności, dziecko musi się nauczyć, czym jest zdrowie i prawidłowe odżywianie, a także wyszukać potrawę, która spełnia określone warunki. Więc jak się uczy od małego, te zasady będą kontynuowane i zostaną mu w głowie na zawsze.
Dwuosobowe zespołu dwoiły się i troiły w szkolnej kuchni, by wyrobić się z czasem i udekorować swoje potrawy w odpowiednio wyrafinowany sposób. Konkurs wygrał jedyny męski duet w zawodach, Dawid Skrzydeł i Igor Stacherczak,. Młodzi kucharze wiedzą, czym jest praca zespołowa i dobry przepis:
– Przygotowaliśmy tatara z łososia, a także koktajl z melona i z malin. Bardzo dobra była między nami współpraca, pomagaliśmy sobie i tak zajęliśmy pierwsze miejsce. Posprzątaliśmy też i wyrobiliśmy się ze wszystkim co do sekundy!
Jury konkursu poza trzema głównymi nagrodami, postanowiło także przyznać wyróżnienia. W gronie finalistów znalazła się także Marcelina Grzybowska i Natalia Purgal, które w swoim przepisie wykorzystały składniki zdrowe i odżywcze:
– Zrobiłyśmy jajka faszerowane z awokado oraz deser z mango i nasionami chia, wanilią i startą cytryną. Wcześniej spotkałyśmy się, by przećwiczyć wszystkie kroki po kolei. Umówiłyśmy się jak rozdzielamy zadania.
Okazuje się, że praca zespołowa nie ma przed najmłodszymi kucharzami tajemnic. Podobnie jak zdrowa kuchnia.
SW