Coraz bliżej powrotu dzieci do szkół i przedszkoli. Wrzesień często wiąże się z przeziębieniem i chorobami na skutek zmiany pogody. Dzieci wracające do placówek spotykają się, co sprawia, że niestety przenoszą choroby. Warto przygotować dzieci do tego czasu, aby unikać dodatkowych problemów. Rozpoczęcie roku zaplanowano na poniedziałek, 4 września.

O tym jak powinniśmy chronić nasze dzieci, mówi specjalista pediatrii Monika Wolnowska, p.o. ordynatora oddziału pediatrycznego Miejskiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie:
– W rozwoju odporności dziecka kluczowe jest dbanie o jego prawidłową higienę życia. Najważniejszą rzeczą, jaką my jako pediatrzy mówimy rodzicom to wystarczająca ilość czasu spędzanego na dworze niezależenie od pogody, eliminowanie takiej żywności jak słodkie przekąski i napoje oraz potrawy wysoko przetworzone, a także przekąski między posiłkami, późne dojadanie posiłków, ograniczenie czasu spędzanego przed elektronicznymi urządzeniami na rzecz ruchu fizycznego. Z punktu widzenia medycyny ogromne znaczenie mają szczepienia ochronne przeciw najczęściej występującym chorobom jak i tym schorzeniom z przebiegiem niebezpiecznym dla najmłodszych.

Dieta także może wpływać na odporność dzieci w tym czasie. Dietetyk Monika Przystalska przedstawia jak można przeciwdziałać chorobom, a także jak działać podczas pierwszych dni szkoły, aby choroby nie dopadły nasze dzieci:
Wrzesień to okres, w którym wszyscy rodzice chcą uzbroić swoje dzieci w odporność mającą zapewnić im zdrowie na długi czas. Teraz dobra odporność to nie tylko brak choroby, ale także szybkie i nikłe przejście dziecka przez chorobę w razie jej złapania. Jak ten płaszcz stworzyć? Po pierwsze: najprostsza profilaktyka często przez nas zapominana (mycie rąk i bardzo dobre nawodnienie). Właściwe nawodnienie to jest transport wszystkich substancji odżywczych, także tych odpornościowych do wszystkich komórek. Odporność w organizmie jest komórkowa, czyli straż wewnątrz każdej komórki i układu szczelnie zabezpieczająca organizm. Co ma w tej krwi płynąć? Przede wszystkim witaminy i minerały, zwłaszcza witamina D₃ zawierająca związki chemiczne mocno strzegące tej szczelnej bariery ochronnej (zwłaszcza w przewodzie pokarmowym) oraz witamina C współzawodnicząca z cukrem o wejście do komórki. Stąd kluczowe jest ograniczenie liczby cukrów w diecie dzieci. Warto też zapewnić też dobór dobrych probiotyków.

Katarzyna Kaczmarzyk, przewodnicząca częstochowskiego Zarządu Związku Dużych Rodzin Trzy Plus, tłumaczy jak przygotować dzieci, aby uniknąć niepotrzebnych problemów związanych z chorobą swoich pociech:
– Wiadomym jest, że ten okres od wczesnej jesieni pukający już powoli do naszych drzwi nawet do wiosny to okres przejściowy, gdzie niełatwo o infekcje. To narażenie w większym stopniu dotyczy najmłodszych dzieci. Stąd ten okres powoduje, że poszukujemy nowych metod na zmniejszenie infekcji. Jednak praca nad odpornością to praca całoroczna. Stąd staramy się eliminować takie nawyki osłabiające odporność naszych dzieci i wprowadzamy działania ją wzmacniające. Chociażby eliminacja sterylnego, przesadnego wychowania, choć nie mylmy z podstawową higieną.

Dbajmy o nasze pociechy, ponieważ każda choroba wpływa na nie negatywnie. Każdy spędzony dzień w szkole pozytywnie rozwija maluchy.

PJU

Skip to content