23 września to Dzień Rolnictwa Ekologicznego w całej Unii Europejskiej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa włączają się w kampanię, upowszechniającą wiedzę o ekologicznej produkcji żywności.
Szef resortu rolnictwa, minister Robert Telus zwrócił uwagę, że warto wybierać polski produkt ekologiczny:
– To jest ważne, sięgać po produkt nasz polski. Ważne jest, abyśmy naszego klienta, polskiego klienta uczyli patriotyzmu gospodarczego. Ważne jest, aby nasz klient czytał etykietę i zwracał uwagę na to, co kupuje. To jest ważne także dla naszego rolnictwa.
Aby uzyskać znak zielonego listka z gwiazdkami, czyli logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, gospodarstwo musi przejść szczegółowe kontrole i spełnić wyśrubowane normy:
– Zmieniać tę mentalność, żeby uświadamiać klientów, żeby klient wiedział, że ten zielony listek, który tutaj jest, to jest prawdziwy ekologiczny produkt.
W Płocku w sobotę odbędzie się „Dzień polskiej ekologii – kiermasz żywności wysokiej jakości” – na dziesiątkach stoisk będzie można spróbować polskich dań zrobionych z produktów z certyfikowanych gospodarstw. Wiceminister Rafał Romanowski zaprasza na obchody do Płocka, gdzie na Wzgórzach Tumskich odbędzie się wielki piknik oraz kiermasz produktów wysokiej jakości, pochodzących z rolnictwa ekologicznego:
– Pokażemy cudowne smaki polskiego rolnictwa ekologicznego, gdzie w takim właśnie mieście kojarzonym z zaawansowanym przemysłem, chcemy pokazać, że w tych okolicach w całej Polsce mamy coraz więcej takich gospodarstw certyfikowanych i ten system się rozwija.
Będzie to także okazja do spotkania z dietetykiem oraz wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych. Nie zabraknie również atrakcji i konkursów dla najmłodszych. Początek o godzinie 11:00 na placu przy Bazylice katedralnej.
Ministerstwo zapowiada również kampanię informacyjną w mediach tradycyjnych i społecznościowych, a także w kinach. Widzowie będą częstowani ekologicznymi przekąskami.
KKO/MRiRW